23.09.2009

Harry-tur ...

(English readers must complain, otherwise I am too lazy to translate)

skal jeg på i morgen, jeg følger nemlig med på valutakursene i "Dagens Næringsliv". Det er en god avis. Den skriver nesten bare om penger, det synes jeg er litt bedre å lese om enn diverse mord & drap som de andre avisen skriver mest om.

Det mest oppmuntrende i Dagens Næringsliv er at nå er det kommet enda en ny økonomisk teori. Den er sånn sett ganske revolusjonerende. Den viser nemlig til at alle andre økonomiske teorier hittil har hatt som forutsetning at mennesker er rasjonelle vesner, altså at beslutningstakerne tar rasjonelle beslutninger.

Det nye er altså nå at økonomisk teori har erkjent at mennesket slett ikke tar rasjonelle besslutninger. Det synes jeg er gode nyheter. Dvs. jeg synes ikke at det er en god nyhet at mennesket ikke tar rasjonelle besluninger. Dvs. jeg synes ikke at det akkurat er en nyhet. Det er en meget gammel nyhet, om det i det hele tatt kan kalle en nyhet. Det er vel heller en gammelhet.

Nei, det som imidlertid er en nyhet er at økonomisk teori nå endelig også tar med i betrakningen at mennesker, dvs. i denne sammenhengen f. eks. bansksjefer, slett IKKE tar rasjonelle beslutninger, i hvert fall ikke hele tiden.

Nå skal jeg forsøke å være litt pedagogisk og forklare. F. eks. så vil en rasjonell økonomisk teori si at summen av alle lån til boliger ikke kan overstige summen av amortiseringskapasiteten til de som skal bo i disse boligene. Dermed så finnes det et objektivt tak på prisen av boliger. Det er ikke sant at prisen på boliger kan innvandere himmelen. Summen av prisen på boliger kan ikke sprenge taket på summen av boligeiernes betalingsevne.

Altså dersom hver eneste eiendomsmegler skal tjene penger og dermed øke prisen på boliger mellom kjøper og selger, så kan vi følgelig objektivt vite at den dagen det er flere eiendomsmeglere enn bakere i byen, så er målet nådd. Nå kommer det snart en økonomisk krise. Fordi systemet kommer til å kollapse. Fordi boligprisen nærmer seg taket.

Du har kanskje lagt merke til at det er en helt bestemt forhold mellom renter og sikkerhet når man skal låne penger. Jo dårligere sikkerhet, jo høyere renter. Hvilket selvfølgelig betyr at renten er aller høyest for de som ikke kan betale. Det er her hedgefond kommer inn i bildet. Det handler nemlig om å låne penger ut, til f. eks. en kommune, et pensjonsfond eller et sparefond og så investere de lånte pengene i noe som skal gi en så formidabel avkastning at det både kan betale lånet tilbake og samtidig gi en gevinst.

Men hva kan gi en sådan gevinst? Jo det er å låne de lånte pengene ut til de som betaler høyest rente for å låne penger. Men hvem er så det, jo det er presis de som ikke kan betale. Og det er akkurat det som har skjedd. Hele systemet har kollapset fordi, penger er lånt ut til noen som ikke kan betale.

Som f. eks. i alle de e-poster jeg får daglig hvor det stadig vekk er noen som så forferdelig gjerne vil låne meg penger. Til 2% i måneden. Altså til 24 % i året. Men de eneste som har behov for å låne penger til den prisen er jo de som ikke får lån i banken, altså de fattigste. Det viser presis det irrasjonelle aspektet i økonomisk teori, nemlig at man tror man kan tjene penger på å låne ut penger til de som ikke kan betale.

Fordi mennesket også må ha brød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar